Menu Close

Reciklaža modulov

Reciklaža modulov

Podjetje Plan-net se je pridružilo združenju za reciklažo modulov – PV CYCLE

Ob povečanju števila sončnih elektrarn se upravičeno pojavljajo vprašanja kaj se zgodi s sončno elektrarno ob koncu njene življenjske dobe. Predvsem se ti pomisleki nanašajo na bistveno komponento sončne elektrarne, to je na fotonapetostne module. Z enako težavo so se že pred časom soočili v najrazvitejših evropskih državah, kar je vodilo k ustanovitvi združenja PV Cycle . Osnovni namen združenja PV Cycle je, da se udejanji zaveza fotovoltaične industrije poskrbeti za celoten življenjski cikel fotonapetostnih modulov. Le-ti so izdelani tako, da omogočajo proizvodnjo čiste energije najmanj 30 let. Prvi primeri odsluženih fotonapetostnih modulov so že tu, v prihodnosti pa lahko pričakujemo povečanje količin odsluženih modulov, katere bo potrebno ustrezno reciklirati. Recikliranje poleg zmanjševanja onesnaževanja okolja zaradi zmanjšanja količine odpadnih materialov prispeva tudi k zmanjšanju porabe električne energije, ki je potrebna v procesu pridobivanja teh surovin. Cilj združenja PV CYCLE je organizirati mrežo za oddajo in prevzem odsluženih fotonapetostnih modulov in spodbujati reciklažo. To v praksi pomeni namestitev posebnih zbirnih zabojnikov. V podjetju Plan-net smo se vključili v to mrežo prevzemnih mest in omogočamo vsem pravnim in fizičnim osebam, da oddajo svoje iztrošene fotonapetostne module. V podjetju Plan-net verjamemo, da si fotovoltaična industrija z reciklažo odsluženih modulov zagotavlja trajen razvoj panoge in utrjuje vlogo sončnih elektrarn kot vira čiste električne energije.

Postopek reciklaže

Moduli vsebujejo materiale, ki jih lahko recikliramo in uporabimo pri proizvodnji novih modulov ali drugih novih izdelkov. Proces reciklaže za monokristalne in polikristalne module, kot tudi za tanko-filmske module je že izpopolnjen do te mere, da je primeren za široko industrijsko rabo. Z recikliranjem pridobimo dragocene materiale kot so steklo, aluminij, kot tudi polprevodniški materiali.

Kontakt

  Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje. Več o politiki varstva osebnih podatkov.

  captcha

  Naslov

  Kamnik pod Krimom 8b, 1352 Preserje

  Email

  info@plan-net-solar.si

  Telefon

  +386 1 363 31 31